Een kindercoach?

Het is een hype!

De laatste jaren kom ik steeds meer het woord coach tegen, een budgetcoach, een beweegcoach, een levenscoach… en nu ben ik zelf dan kindercoach.

De manier waarop het begrip coach vormgegeven wordt en vooral de werkwijze waarop er inhoud aan gegeven wordt, is wel heel verschillend. Door mijn opleidingen en nu als kindercoach in mijn eigen praktijk, ben ik vooral gaan nadenken over wat een kindercoach is en soms kom iets tegen wat het vooral niet is. Een coach geeft geen advies en denkt de weg niet uit voor de ander.

Ik merk om mij heen dat wij volwassenen heel goed denken te weten wat goed voor een kind is. Als professionals weten we heel goed hoe het kind zich volgens de ontwikkelingspsychologie ontwikkelt. En wat er allemaal vooral minder goed kan gaan met een kind. We denken en werken vanuit de kennis en wetenschap anno 2014. Ik wil hiermee vooral niet aangeven dat dit niet goed is. Het is voor mij alleen de vraag of het kind hier beter mee af is.

We weten als ouders, grootouders, verzorgers, leerkrachten en hulpverleners natuurlijk vanuit onze eigen ervaringen en overtuigingen heel goed hoe kinderen zouden moeten zijn. Wij hebben onze verwachtingen. We denken graag voor onze kinderen en we praten graag over onze kinderen.

En luisteren we ook echt naar onze kinderen?

En hier kom je kcj2op het gebied van de kindercoach, ondertussen mijn gebied! Ieder mens (dus ook het kind) komt weleens in een periode waarbij het soms niet zo lekker gaat. Als kindercoach ga ik juist in gesprek met het kind, volg het kind en luister wat het goed kan en vooral wat het nodig heeft om zich beter te voelen. Ik luister naar kinderen, door middel van woorden en vooral ook door andere tekens. Het kind mag op verschillende manieren zichzelf laten ‘horen’, creatief, beweging, woorden, tekenen…

Ik daag het kind uit om de soms onbewuste gevoelens en behoeften bewust te maken. Het mooie is wanneer ik een kind op deze manier benader en het kind de gelegenheid geef zichzelf te laten zien, te laten horen en te voelen, het kind groeit. Het is prachtig om te ervaren hoe sterk een kind is om met een eigen doel stappen te zetten. Vertrouw en zie deze kracht!

Ik ga dan ook vooral niet terug naar het verleden, ik werk in het heden en de toekomst. Het kind kan zelf aangeven waar het kind behoeften aan heeft om de toekomst vol zelfvertrouwen in te gaan. Ik geef toe dat het zetten van stappen ook tegenslagen kent. Hoe waardevol is het dan dat kinderen leren om zelf na te denken over een andere weg om bij dezelfde oplossing te komen. Kijk vooral naar wat wel werkt!

Ook als professionele kindercoach heb ik grenzen. Ik ben mezelf ervan bewust dat het kind ook soms wat meer nodig kan hebben en ik weet als kindercoach mijn weg met het kind en ouders dan ook te vinden. Hiervoor hebben de ouders samen met het kind de verantwoording en de kracht om ook verder te gaan met andere oplossingen. Ik daag ze graag uit om daar ook zelf in te vertrouwen en de juiste stappen te zetten!

Denk je dat ik iets kan betekenen voor jouw kind. Neem dan gerust contact op!

Lieve groet,

Jenny