Wij, als opvoeders doen het verdorie gewoon goed!

Wij, als opvoeders doen het verdorie gewoon goed!

If you have good thoughts, they willEn wat is dan de reden dat we dat niet durven zeggen tegen onszelf of elkaar… Willen we dan nog meer en nog beter voor onze kinderen …? Is goed niet goed genoeg? Welk voorbeeld willen we laten zien aan onze kinderen, aan elkaar of juist aan onszelf?

Helaas is het voor ons zo gewoon om maar te praten over de dingen die niet goed gaan. Of over wat een ander beter zou moeten doen. “Er zou meer aandacht moeten komen voor wat er goed gaat bij het opvoeden en ouders zouden elkaar vaker een compliment moeten geven. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut onder ouders.” [1] Ik wil in deze blog vooral aandacht voor wat juist wel goed gaat!

Iedereen die tijd doorbrengt met een kind, is een opvoeder of je nu ouder, leerkracht of een volwassenen bent. En weet dat je belangrijk bent voor het kind. Het kind zoekt een plaats waar het in vertrouwen, veiligheid en met liefde zichzelf mag zijn.

Ouder als opvoeder…

Hoe je het ook doet en wat een ander ook vindt…

Jij als ouder hebt altijd de bedoeling om vooral voor je kind te gaan. Om alle tijd en aandacht aan je kind te schenken die het verdient. En je weet dat je kind niet alleen is, om die tijd en aandacht te ontvangen. Je hebt meerdere ballen in de lucht te houden. En toch vertrouw ik als mens erop, dat jij er alles aan zal doen om jouw liefde en zorg aan jouw kind te geven. Dus met de mogelijkheden die jij hebt als ouder, doe je vooral je best om het goed te doen.

En je doet het ook goed!

Belangrijk daarbij is dat je vooral het op jouw manier, met jouw energie en ervaring doet en blijft doen. En weet dat dat goed genoeg is en dat het zelfs ook een keer wat minder goed mag gaan. Soms valt er een bal, die weer opgeraapt kan worden. Wanneer je dit van jezelf weet en accepteert, kun je positief naar jezelf kijken en naar anderen.

Leerkracht als opvoeder…

En hoe zit dan wanneer je als leerkracht voor de klas staat, dan sta je met kennis als professional en in contact met het kind. Als leerkracht werk je vooral samen om het kind te helpen ontwikkelen, te motiveren en te stimuleren om open te staan voor elkaar en de leerstof. Toch weet ik uit ervaring dat de juf/meester in de klas juist vanuit het hart werkt. Dat ze vooral gaan voor het beste van het kind en de groep. Dat ze alle mogelijkheden benutten om de aandacht te geven aan alle kinderen!

Ik wil je laten weten dat je het goed doet en wanneer het voor jezelf even wat minder gaat, vertrouw op jezelf, je groep en ieder kind!

Blijf zoeken naar het contact met het kind in je klas, ze willen allemaal gezien en gehoord worden. Vraag regelmatig aan een kind hoe het met haar gaat? En wees nieuwsgierig naar het antwoord. En wees vooral trots op wat je nu al doet voor je groep!

Volwassen als opvoeder …

Op veel verschillende plaatsen en activiteiten zijn wij allemaal opvoeders. Denk aan de familie, buurt, vrienden, hobby’s, sportclubs, scouting, toneel, muziek enzovoort, enzovoort… En je doet er toe voor een kind, geef het vertrouwen en een plaats waar het kind graag is en gehoord en gezien wordt. Waar de vraag gesteld wordt, hoe gaat het met je?

Opvoeder, het is fijn dat je er bent en wat je doet voor het kind!

Oh ja en hoe lastig het gedrag van een kind soms ook is, weet dat iedere dag weer nieuwe kans biedt. Elk gedrag heeft een positieve intentie!En dat elk gedrag een positieve intentie heeft.

Het gaat goed met de kinderen in Nederland en dat is vooral te danken aan opvoeders. Dus ik durf te zeggen: ‘Wij, als opvoeders doen het verdorie gewoon goed’.

En jij?

Heb je vragen of wil je op deze blog reageren? Of nog leuker wil je over deze blog doorpraten? Neem gerust contact met mij op http://www.kindercoachjenny.nl/contact/ .

Lieve groet,

Jenny van Aalten

[1] Onderzoek NJI (Nederlands Jeugd Instituut) http://www.nji.nl/mob/Actueel/Nieuws-van-het-NJi/Media-vaak-te-negatief-over-opvoeders