Zelfvertrouwen laten groeien bij kinderen

Vertrouwen in grote dingen komt langzaamWat kun je als ouder, leerkracht en begeleider doen om het zelfvertrouwen bij kinderen en pubers te laten groeien?

Een interessante vraag voor mij als moeder (van puberkinderen) en ook zeker als kindercoach. Ik wil graag en wie niet… dat kinderen vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet gaan. Dat ze kunnen terugvallen op een stevige basis, ook in tijden dat het even minder goed gaat. Dat is de veerkracht van het leven.

In deze blog wil ik graag positieve tips geven over het opgroeien met vertrouwen van het kind (basisschoolleeftijd) . Hiervoor zijn voor ouders en andere opvoeders een aantal basisprincipes.

Speeltijd voor kinderen

De bedoeling van speeltijd is het opbouwen van een warme vertrouwensrelatie, waarin sprake is van aandacht voor elkaar, interactie en communicatie op aansporing van het kind. Tijd dat je als ouder naast kinderen gaat zitten en hen laat bepalen wat er gebeurt, speciale tijd waarin niets van te voren is vastgelegd. Jouw kind neemt het initiatief, ervaart dat zijn idee goed is, leert het te onderbouwen, leert samenwerken en zich in te leven in de ander. Ideaal is dagelijks een moment met je kind, tijdens het uitlaten van de hond, autoritten, spelletje doen, spelen… Voordelen zijn dat je de rest van de dag waarschijnlijk beter naar je kind luistert en bewuster reageert.

Als die warme, vertrouwelijke relatie eenmaal vorm begint te krijgen, leg je de basis voor het aanpakken van de zorgen van je kind.

Probleemoplostijd met kinderen

Vaak wanneer kinderen niet lekker in hun vel zitten, zullen ze dit alleen laten zien en niet er over praten. Met een warme relatie zul je als ouder signalen van het kind eerder bewust worden. Probleemoplostijd kun je niet plannen, het is bedoeld om als ouder inzicht te krijgen in wat voor je kind specifieke problemen zijn. Vervolgens kun je samen iets aan dat probleem doen. Door gezamenlijk problemen op te lossen leert het kind te uiten, te overleggen en logisch te denken, zodat ze met een succeservaring kunnen groeien.

Meevoelen met het standpunt van je kind.

Kinderen hebben goede redenen om te doen wat ze doen. Om je kind te begrijpen is het belangrijk om mee te voelen met zijn wensen, welke dat ook zijn en wat je er als ouder er ook van vindt. Empathie tonen betekent niet dat je het ermee eens hoeft te zijn. Maar wanneer je eenvoudig je begrip toont en de gevoelens onderkent, is vaak al een ontzettende hulp voor kinderen. Met steun en hartelijkheid worden problemen duidelijker en beter te verdragen. Zodat we kinderen kunnen helpen de wegen te vinden om in zijn behoeften te voorzien.

Grenzen stellen aan kinderen

Grenzen geven kinderen het gevoel van veiligheid en ze weten waar ze aan toe zijn. Dit werkt het best in combinatie met extra speeltijd. Probeer er voor te zorgen dat de grenzen duidelijk en vanzelfsprekend zijn en dat je ze als ouder kunt uitvoeren. Spreek je verwachting van te voren uit en zorg dat je ze ook handhaaft. Terwijl je blijft communiceren vanuit je liefdevolle aandacht en vertrouwen in je kind.

Deze principes sluiten aan bij de ontwikkelingsfase van het kind en kan je als ouder inzetten om het kind de veiligheid en ruimte te bieden om zelf sterk in zijn eigen schoen te gaan staan. Om welke reden dan ook, kan het lastig zijn deBegeef je in de wereld van je kind door basisprincipes de hele dag te volgen. Wel is het fijn om je als ouder bewust te zijn van je eigen handelen en deze handvatten in je achterhoofd te houden. Voor mij als moeder is juist de verbinding op het juiste moment belangrijk. Het juiste moment voor het kind, bedoel ik dan. Accepteren dat mijn moment soms anders is dan van mijn kinderen.

Zelfvertrouwen voor een jong kind betekent: merken dat het belangrijk is voor zijn ouders en mensen uit zijn directe omgeving. Een kind ontwikkelt zelfvertrouwen, doordat zijn ouders en anderen liefdevol en positief met hem omgaan en hem de zorg en aandacht geven, die hij op een bepaald moment nodig heeft. En het is nooit te laat om hier mee te beginnen. Zelfvertrouwen ontwikkelen is een proces dat jaren duurt en geregeld onderhouden moet worden.

 

En hoe zit dat dan bij pubers?

De wereld van de puber wordt op allerlei gebieden veel groter…

Wanneer je meer van wil weten of ervaringen wil delen, nodig ik je graag uit voor het eerste Familiekrachtcafé op dinsdag 9 juni om 20.00 uur, met als thema zelfvertrouwen en zelfbeeld bij pubers.

Een moment om andere opvoeders te ontmoeten en het delen van ervaringen, herkennen van elkaars verhalen en nieuwe praktische ideeën mee naar huis nemen.

Kijk voor meer informatie:

https://www.facebook.com/Familiekracht

Of neem gerust contact met mij op.

 

Lieve groet,

Jenny van Aalten

Kindercoach

voor kind en ouder